Loading...

 Log House

Location : Oppdal, Norway
Building type : Single family house
Client : Withheld at the owners request
Size : 302 m2  (two buildings)
Schedule : Completed 2012
Consultants : Bark AS
Primary architects : Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Nikolaj Zamecznik, Claes Cho Heske Ekornås

The family house is placed on the upper part of the sloped site, offering great views towards the south. An annex is placed on the lower part of the plot with a courtyard formed between the two. Both buildings are timber log structures placed on an elevated base wall of concrete. This foundation wall is elevated in order to handle the height differences in the surrounding terrain. The buildings combine traditional vernacular log techniques with a modern architectural expression. This really comes to show by using large glass surfaces mounted between the knots of the log structure. Interplay between glass-framed parts and the log structure arises - creating varied spaces. The mai shape of the two houses has a clear reference to the formal language of the traditional building style, both in terms of volume and the angle of the roof. The interior wood is treated with a grey color with contrasting colored furniture.

 
JARMUND/VIGSNÆS AS ARKITEKTER MNAL